If you are curious about the remarkable diversity of wildlife in Guatemala, you might want to learn more about the black-necked stilt. It is an abundant shorebird of the wetlands and coastlines of the American continent. Mostly, it’s found in Central America and the Caribbean.
In Guatemala, they are commonly seen on the southern or Pacific coasts. It is found in habitats such as estuaries, salt ponds, and emergent wetland habitats. So, if you dare to go on a mangrove boat tour, you can do some bird watching and might be able to see them looking for food on the shores.
In today’s post, I’ll share some interesting facts about Black-Necked Stilt, including their appearance, lifestyle, diet, and habitat. So, check out some facts about them:

13 Interesting Black Necked Stilt Facts
- Common Name: Black Necked Stilt
- Scientific Name: Himantopus mexicanus
- Class: Aves
- Life Expectancy: 20 Years
- Diet: omnivore
- Length: 13.8–15.3 in (35–39 cm)
- Weight: 5.3–6.2 oz (150–180 g)
- Wingspan: 28.1–29.7 in (71–75 cm)
Appearance
Long Pink Legs: Their name is a reference to their long, bright red/pink, thin legs. They need to be like that to allow them to walk over shallow waters while looking for food. Their legs are more proportionate to their body than any other bird except the flamingo. These legs let the stilt wade in shallow waters and search for grub. Besides, the thin black bill helps to probe and pick up marine invertebrates.
Contrasting Plumage: The black-necked stilt has a contrasting plumage, with white underparts and black upperparts. The tail is white with some gray banding. A continuous area of black extends from the back along with the head which forms a cap covering the entire head from the top to just below eye level, except for the areas surrounding the bill and a small white spot above the eye.
Sexual Dimorphism: When comparing the male and female stilt, both looked pretty much the same, except for a few minor differences. The male has a greenish gloss to the back and wings, especially during the breeding season, while the female has a brownish tinge to these areas. Apart from these, you can differentiate between male and female stilts by measuring their sizes. The male size is slightly larger than the female.
Size
When it comes to size, these birds aren’t too big if they aren’t flying. They have a body length of 35 – 39 cm and a wingspan of 71 – 7 cm.
Average Lifespan
Compared to other bird species, Black-Necked Stilts can get quite old. Their lifespan can go up to 20 years. However, the average is around 5.
Diet & Nutrition
The Black-necked Stilt forages by probing and gleaning mostly on lake shores but also in very shallow waters near shores.
It seeks out a range of aquatic invertebrates, mainly crustaceans, mollusks, insects, shrimp, worms, small fish, tadpoles, and very rarely plant seeds.

Feeding Area
Primarily, the preferred feeding areas of black-necked stilts are coastal estuaries, salt ponds, lakeshores, alkali flats, and even flooded fields.
When it comes to roosting and resting, it tends to choose alkali flats (including flooded ones), lake shores, and islands encircled by shallow water.
Semi-Colonial
The Black-necked Stilt is actually classified as semi-colonial since the nests are rarely found alone, and colonies usually number dozens and rarely hundreds of pairs.
Nesting
The black-necked stilt nests on mudflats, dry lake shores, or levees, and the nests are typically sited within one kilometer of a feeding location and the pairs defend an extensive perimeter around groups of nests, patrolling in cooperation with their neighbors.
Breeding
Males have a greenish gloss to the back and wings, particularly in the breeding season. These guys’ breeding season is after the rainy season.
They begin to breed at 1-2 years of age. Females lay 3-5 eggs for 22-26 days; both sexes take turns incubating the eggs. Young stilts leave the nest relatively fast. It only takes them from 4 to 5 weeks to start feeding themselves and being independent.
Migration & Seasonality
The black-necked stilt migrates seasonally, depending on the availability of food and water. They migrate in flocks of about 15 to their northern or inland breeding grounds from March to May.
The northern populations, especially those from inland, fly south to warmer regions during the winter, while the tropical populations breed after the rainy season. The black-necked stilt is mostly active during the day, but it can also feed at night, especially during the full moon.
Development & Dependency
The young are seen swimming within two hours after hatching and are also capable of rapid land velocity.
In spite of this early development, the young normally return to the nest for resting for one or two more days, but remain dependent on their parents for some more weeks.
Not A Threatened Species
The black-necked stilt is not considered an endangered species, but its population is declining due to the destruction and degradation of its habitat.
The main threats to the stilt are habitat loss, pollution, disturbance, and hunting. With fewer than 2,000 individuals living, the Hawaiian subspecies of the black-necked stilt is very uncommon and endangered.
Conclusion – A Few Final Words!
In wrapping up, it’s clear that the Black-Necked Stilt is a remarkable bird, a true marvel of Guatemala’s wildlife. Outfitted with their distinctive pink legs and contrasting black and white plumage, these waders exhibit fascinating behaviors and adaptabilities. If you live or are traveling to Guatemala and staying in a hotel as a traveler, make sure Black-Necked Stilts are on your list. They are a must-see bird in Guatemala!
Enjoyed this post? Pin it!

Last Updated on July 5, 2025
